Doorgaan naar hoofdcontent

Zondag, de perfecte dag om te zeiken over een niet-spectaculair ontbijt

Belle's eerste woorden vandaag, vanachter de nog gesloten deur, waren: IK HEB NAGELLAK, IK HEB NAGELLAK! Het zal maar in alle vroegte door je prefrontale cortex rondgieren. Ik herken het van mijn andere dochter. Die kon ook vanaf het moment dat ze leerde praten zo zitten loeien over iets met make-up of glitters.


Even leek het er op dat de eerste stap richting zindelijkheid gezet werd.
"Ik ga even poepen, JA?", werd mij gevraagd, alsof er een mogelijkheid was dat ik daar ook met 'nee' op zou kunnen antwoorden.
"Nou, als je zo goed weet dat je moet, kun je dat ook wel op het potje doen, JA?", antwoordde ik.
Enthousiast sprong ze op (ze was al naast de bank door haar hurken gegaan om aan de sessie te beginnen) en ze rende voor mij uit naar het toilet. Daar nam ze, zonder zich ook maar een beetje uit te kleden, plaats op het potje.
"Nee Bel, je moet dan wel je luier uittrekken..."
Ze keek mij aan alsof ik een misdadig voorstel deed.
"NEE! Dat wil ik niet! Ik ga even poepen met een luier, JA?"
Ik heb nog even overwogen uit te leggen dat dit dus volstrekt zinloos was, maar ze is slim genoeg dat zelf ook wel te bedenken. Het was gewoon weer een gevalletje: Doet-ze-toch-niet. En dus keek ik toe hoe ze de scene met broek en al uitvoerde. En nee, ik mocht niet weglopen. Het toneelspel zou al z'n glans verliezen als er geen publiek bij aanwezig was.

Ook vandaag kwam Floor weer lekker laat haar bed uit. Het was allemaal moeilijk/moeilijk en och wat lag ze lekker. Maar uiteindelijk won de honger het van de luiheid en mocht ik me verheugen in haar opgewekte gezelschap. Een kleine reconstructie van het ontbijt-gesprek. Denk er voor de beeldvorming iemand bij met een kwaad gezicht, met rommelig haar, in een slaap-achtige-outfit.
"Kun jij croissants voor mij maken?"
"Nee. Belle en ik hebben al ontbeten en ik ga niet voor één iemand een heel blik Danerolles opentrekken."
"Waarom niet?"
"Omdat er dan vier over blijven." (Kijkt agressief of beter: doet hier een poging toe.)
"Wat heb je dan?"
"Brood." (Trekt gezicht alsof het antwoord 'oorwurmen' was.)
*stilte*
"Alleen brood?"
"Ja. Of yoghurt met fruit en cruesli." (Trekt gezicht alsof ik voorstel dat ze anders maar de kliko leeglikt.)
"Heb je niets spectaculairders dan brood?"
"Je kunt een tosti maken."
"Nee, dat duurt te lang."
"Anders rooster je het brood. Lekker met pindakaas."
"Nee. Dat duurt ook te lang."
"FLOOR! Dat duurt een minuut!"
"Nou, dat is toch lang!"
Probeer dan nog maar eens je goede humeur te bewaren. Probeer dan maar eens de neiging te onderdrukken om het broodrooster niet naar haar ochtendhoofd te werpen. Ik heb, inwendig tot 100 tellend, het broodrooster gepakt, het ding aangeslingerd en er twee boterhammen in gestopt. En kwam de buurvrouw met Belle aan de deur. Nét op tijd. Het had zomaar volledig uit de klauwen kunnen gieren daar bij het aanrecht.

Het is de day after de Buurt BQQ. Het heeft een innige vriendschap opgeleverd. Ze hadden elkaar al wel een paar keer in de straat gezien, maar er ontstond gisteren echt iets moois. Buurjongen Florian, in het bezit van een tractor en een flinke koffer gereedschap, wist met al die mannelijkheden een enorme indruk op onze Belle achter te laten. Het duurde niet lang of de twee zaten samen te sleutelen aan de machine en zo nu en dan riep Florian 'Kunnen we het maken?' De versiertruc sloeg in als een bom. Belle was vanmorgen dan ook nog niet koud onder de douche vandaan of ze vertrok, met trekhond, naar een paar huizen verderop. Naar haar vriend. Hij zag haar aankomen, gooide z'n tractor op z'n kant, uitte wat Bob-de-Bouwer-songteksten en ze viel direct weer in katzwijm voor al dit stoere geweld. Ze vond het nog wel een dingetje om zonder speen bij hem te spelen (je moet ergens je steun en toeverlaat uit halen), maar het is haar wel gelukt om voor het eerst ergens zonder vader of moeder 'te chillen'. Zijn garage was weer eens wat anders dan al die poppenboel thuis. Maar goed, Florian was na een uurtje zo moe dat hij zelf aankaartte dat hij naar bed wilde, dus werd Belle keurig thuisgebracht.
En zo zaten de meisjes dus even na het brooddrama gezellig samen te eten. Geroosterd brood. Met pindakaas.
Verder hebben we de dag een beetje uitgezongen eigenlijk. De BBQ had er toch wel ingehakt, dus het was vooral hangen in de tuin.

Zojuist zijn we gezellig met Jeroen naar de Japanner geweest. Al bijna ter plaatse ontdekte ik dat ik geen luiers mee had. Je raadt het al: zo vlak voor het einde draaide ze een extreem ranzig riekende drol in het restaurant en voelden wij ons genoodzaakt heel, heel snel weg te gaan. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. En het zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Ik kan alleen maar hopen dat ik er dit keer wel een wijze les uit trek.

Dan heb ik ter afsluiting nog een té koddig Musically-filmpje van Floor en Belle. Die twee moeten maar samen een komisch duo gaan vormen. Dat je er samen zo als een team uit kunt zien, terwijl je allebei een ander lied zingt (Belle zong No more monkeys jumping on the bed), is bijna kunst.

Morgen nog twee weken! :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bericht vanuit het oorlogsgebied

Ruzie. Ik weet dat ik het als kind te over met mijn broer heb gemaakt, maar daarover wil ik alleen maar zeggen: kijk naar 'm! Ik kon écht niet anders!


Maar Floor en Wout...daar begrijp ik de ruzies totaal niet van. Twee leuke kinderen, maar waarom is het in dit geval leuk + leuk = pure horror?

Ze lijken elkaar bij vlagen te haten. Maar dan ook echt te haten. Ik weet dat het niet zo is en ik weet ook dat het later allemaal wel weer rechttrekt en ze waarschijnlijk later met hun gezinnen samen gaan skiën en kerst vieren, maar de intensiteit van hun clashes doet anders vermoeden.

Oorlogen ken ik alleen uit geschiedenisboeken, van het journaal of door opa's overlevering, maar dat wat hier thuis gaande is, kan zo in het rijtje der grote veldslagen. Soms heb ik ook het gevoel dat ik de buitenwereld op de hoogte moet brengen als een soort oorlogscorrespondent. Dat ik dan Youtube gebruik om jullie kleine updates te geven van de verbale bombardementen en de rake klappen die worden uitge…

dewaard.web-log gaat verder als hestekst.blogspot

Alles heeft z'n grenzen, laat dat bij deze duidelijk zijn. Dat web-log een maand geleden zonder enige vorm van aan de gruwelijke waarheid grenzende aankondiging alle weblogs offline trok en ons bloggers in een vage sfeer van 'binnenkort meer' en 'we doen ons stinkende best' probeerde zoet te houden, heb ik even getrokken. Ik wil een op de helling verkerende organisatie echt wel even het voordeel van de twijfel geven. Het kan misgaan, overal. Ik bedoel: brand - dat kan overal uitbreken. Of je zal maar met je kantoortje gevestigd zijn geweest in het WTC ten tijde van 9/11. Dan ben je echt niet de week erna weer back in business. Nee, ik heb begrip voor bedrijfsproblematiek.
Maar kom op zeg. We vliegen naar de maan en we transplanteren een varkenshart in een aan aortavervetting lijdende giraf. We bedenken iets prachtigs als de iPhone of eigenlijk alles van Apple.  Kunnen we dan niet alles op alles zetten om binnen een paar dagen iedere met liefde getikte web-loglette…

Ik lijk op Mascha Kroko

"Jij lijkt op Mascha Kroko." Dat werd mij vanmorgen vroeg in bed gezegd, toen Belle en ik samen een poging deden tot het opnemen van een filmpje, waarbij mijn ochtendhoofd & kapsel vol in beeld kwamen. Paniek natuurlijk. Who the hell is Macha Kroko? Is zij een rolmodel? Een influencer? Een goede moeder? Een prinses? Is ze mooi? Heeft zij status? Moet ik blij zijn met het vergelijk? Marscha schijnt een tekenfilmfiguur te zijn uit een van Belles favoriete series, Boss Baby (door Belle consequent Big Boss Baby genoemd). Ik googelen natuurlijk. En dat is dus heel lastig, want als Belle de naam van de tekenfilm al niet eens vlekkeloos uitspreekt, dan zal Mascha Kroko ook wel een variant zijn op iets. We stuitten op de moeder van Boss Baby. Een zuur ogende vrouw met rood haar en een knot op haar hoofd. "Is ze dit? Is dit Mascha?" Ik merkte aan de manier waarop ik het vroeg - licht hysterisch - dat het mij meer deed dan zou moeten. Met iemand vergeleken worden is …