Doorgaan naar hoofdcontent

Vrijdag: Lekker in je pyjamabroek over straat, meid! #noshame


Voor de broodnodige beeldvorming wil ik vandaag beginnen met een crowded-bedfoto van gisterenavond. En dan is dit dus nog een selectie van het gezelschap hè? En laat ik er vooral geen één uit dit groepje buiten het bed plaatsen, slechts drie knuffels mogen zich buiten de tralies ophouden. #neurotisch Vanmorgen, Hoofdweg, Waverveen:

"Je gaat vandaag nog één keer naar De Kindjes, dan een nachtje slapen, dan gaan we iets leuks doen, dan  nog een nachtje slapen, dan gaan we weer iets leuks doen en dan nog een nachtje slapen en dan...dan komt papa thuis!"
In de achteruitkijkspiegel een glimlach van oor tot oor, met in het midden een speen.
"En dan nog één nachtje slapen en dan?"
"DAN GAAN WE IN DE VLIEGMACHIEN!" (Door een oud-Hollandsch liedje van mijn oma, heeft ze het hier niet over een vliegtuig, maar een vliegmachien.)
"JA!"
"OP VAKANTIE! NAAR HET ZWEMBAD!"
"Ja, naar het zwembad!"
En toen een stilte, van hooguit vier seconden.
"Nog een keer vertellen."
En zo herhaalde ik de planning voor de komende vier dagen tussen ons huis en het kinderdagverblijf vier a vijf keer. Ze kreeg er geen genoeg van.

Uiteraard werd er bij afgifte op de crèche even gehuild (opdat ik niet zonder enige vorm van schuldgevoel aan mijn werk zou beginnen), maar bij het ophalen hoorde ik dat er volop bijdehand was gedaan vandaag. Ze moest haar korstjes opeten, maar daar had ze geen zin in. Dus leidde ze het gezelschap aan leidsters af door te vertellen dat ze...
...juist...
...nagellak op had. Het loopt als gespreksonderwerp een beetje uit de hand. Gisteren heeft ze het verteld tegen een puppy (echt!) en vanavond stond ze het weer tegen de buurvrouw te vertellen. Ze heeft natuurlijk geen idee dat de halve wereld middels deze weblog al op de hoogte is. Maar desondanks mag ze misschien zelf ook wel een beetje incalculeren dat het oud nieuws begint te worden.
Ze heeft tussen de middag heerlijk lang liggen slapen en dat was wel nodig ook, want ik moest nog even keihard werken voor het weekend en voor de vakantie. Ik heb haar uiteindelijk wakker moeten maken, uit angst dat ik vanavond weer tot middernacht met een klaarwakkere baby beneden zat.
"Ik ga zelf even broek aan doen, ja?"
Ze stond achter mij in d'r kledingkast te rommelen en rukte er een pyjamabroek uit.
"Schat, dat is een pyjamabroek. En ook een niet-te-missen-pyjamabroek. Zal ik een korte broek voor je pakken?"
"NEE! IK WIL DEES"
"Bel, we moeten zo naar de winkel. Zou je even een korte broek aan willen trekken?"
"NEE! IK WIL DEES!!!! IK WIL DEES, JA!"
"Joh, zoek het uit. Ga jij lekker als de dorpsgek over straat."
"Ik trek 'm even aan, ja?"
"Je doet maar."
Ik liep naar de badkamer en liet haar achter bij de kledingkast. Ik zou weldra geroepen worden dat het allemaal niet lukte en dan zou ik alsnog korte broek als optie in de strijd gooien. Zoiets als 'ik help je wel, maar dan doen we wel deze broek aan'. Keihard onderhandelen. Maar ik had een inschattingsfout gemaakt. Een halve minuut later stond ze achter me. Gillend. Met de pyjamabroek aan, maar aan de achterkant tot net onder haar luier opgetrokken. Ze was in blinde paniek.
"MAMA!! MAMA! JIJ MOET HEPPELEN!" (da's Belles voor helpen)
Ze wees op haar kont, waar ze de broek niet overheen kreeg.
"JIJ MOET HEPPELEN!!!!"
"Bel, doe eens normaal. Vraag het eens netjes."
"Mamaaaaa? Moet jij even heppelen?"
"Kijk, dat is al beter."
Ik trok de broek over haar hol en dolgelukkig huppelde ze de badkamer uit. Dit zou de look dus worden voor vandaag. En ze had ook al op niet te missen wijze laten weten dat ze niets in haar haar wilde vandaag. Slippers eronder, Ma Tokkie op pad.

Het was ver na vijf uur dat we beneden kwamen, hoogste tijd voor brood, besloot ze.
"Ik wil even drinken en een broodje, ja? Ga jij dat voor mij maken mama? Ik pak even speculoos."
In een fractie van een seconde had ze de volle pot speculoos te pakken, die ze snoeihard op de vloer liet kletteren. De deksel aan diggelen.
"O, o! Nou is ie stuk!"
"Ja, als jij zo onhandig doet wel ja."
"Maak jij even een broodje?"
"Nee, het is al veel te laat. We gaan zo eten. We zouden patatjes halen, toch?"
"JAAAA!"
Ze trok direct haar pop uit de kinderwagen, nam een fles mee voor onderweg en kondigde aan dat ze naar de auto zou lopen. Wat een onrust weer. Ik zette haar op het aanrecht.
"Jij gaat hier zitten, ik ga eerst de vaatwasser uitruimen."
"Oh. Gezellig. Zal ik even heppelen?"
"Nou, nee dank je wel. Ik heb gezien wat je net met die pot speculoos deed, meer scherven heb ik niet nodig vandaag."
"Zal ik even heppelen?"
"Nee. Geef jij de baby maar de fles."
"Oké. Is goed hoor."

En kort daarna belde Jeroen. Wout had last minute laten weten dat hij niet thuis zou eten en nu zat Jeroen met een falend inkoopbeleid. Zonder overleg of keiharde afspraken de avondmaaltijd plannen met Wout is Russisch Roulette. Of wij dan maar kwamen eten. Daar ging het hele patatplan.
"Bel, we eten bij Jeroen. We gaan morgen patat eten."
"JA! We gaan patat eten."
"Nee, we gaan bij Jeroen eten."
"Ja! Patat bij Jeroen."
"Nee. We eten morgen patat."
"Oké hoor."
En zo aten we vanavond in het pittoreske Wilnis, alwaar Floor aan tafel een lesje etiquette door haar strot gedrukt kreeg. Ik heb de les ook al talloze keren aan moeten horen, maar ik hou voet bij stuk. Mijn manier klopt. Belle is een baby, die weet er gewoon geen hol van. De les gaat als volgt. Je geeft iets aan Belle, waarna ze 'Dank je wel', zegt. Dan reageer je met 'Alsjeblieft!' En dan word je afgeblaft.
"Nee, dankjewel zeggen, JA!"
Ik heb het proberen uit te leggen. Meerdere keren. Zinloos.

Na het diner in Wilnis, zijn we nog even naar Max gereden, die zich weer eens op het aller-uiterste puntje van het land had geposteerd. Een soort Nijmeegse Vierdaagse om er te komen zeg maar en dat was mij in de avondhitte met Belle op mijn arm te ver. We hebben aan de andere kant van de weg staan zwaaien. Max leek content met de beperkte aandacht.

Ze ligt inmiddels alweer een uur, minimaal. De stilte is oorverdovend. De sticker zit op de etappe van vandaag, volgens mij begrijpt ze nu een beetje dat het bijna zover is...

Het was weer een enerverende dag! Nog twee hele dagen en dan mag je weer meegenieten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Knallende ruzie; Wout & Belle tegen Floor

Ik zit nog wat amechtig bij te komen van een kleinhuiselijke oorlog, want het is vanavond volledig uit de hand geëscaleerd in Waverveen. Floor is woedend met haar bord van tafel gelopen en heeft de rest van de maaltijd in haar eentje op haar kamer genuttigd.

Het zat zo:

Wouter heeft een speelgoedgeweer. Wouter ja, 16 jaar, speelgoedgeweer. Dat ding ligt al jaren en jaren op zijn kamer en eens in de zoveel tijd wordt het tevoorschijn gehaald en zorgt het, om het voorzichtig uit te drukken, voor de nodige tumult. Het eindigt eigenlijk in 100% van de gevallen in knallende ruzie, dan wel janken. Hij schiet er kleine plastic balletjes mee door de kamer die niet alleen superirritant zijn al je er met je blote voeten op gaat staan, maar ook verrekte pijn doen als je ze tegen je aan krijgt. En uiteraard schiet hij raak. Op mij. Op Floor.

Terwijl ik beneden stond te koken, brak boven de hel los. Ik had geen idee wat er aan de hand was, maar dit gebeurt vaak met kinderen, als je staat te koken.…

Wouter heeft z'n diploma - hale-fucking-lujah!

Het zou een dagelijkse update worden en zie mij na vier dagen al verzaken. Mea culpa.
Het was overmacht, mensen, overmacht. Als (tijdelijk) alleenstaande, fulltime werkende moeder heb je het nou eenmaal niet makkelijk. Ik had het overdag te druk met afspraken, interviewen en schrijven en 's avonds hadden we de diploma-uitreiking van Wouter. Goed, dat moest natuurlijk na afloop nog worden gevierd met een fles champagne, waardoor ik uiteindelijk ergens na middernacht ietwat instabiel mijn bed in klapte.

De diploma-uitreiking.
Wie het een beetje heeft gevolgd, weet dat wij met Wouter niet bepaald het allermakkelijkste traject hebben doorlopen de afgelopen vier jaar. Wouter is namelijk een extreem luie, ongeïnspireerde hond als het aankomt op school - mooier kunnen we het niet maken.
In volgorde van belangrijkheid staan bij onze kleine man op één zijn vrienden, op twee ook zijn vrienden. Dan op de derde plek 'wat eten we vandaag'. Op de vierde en vijfde plek ook. Daarna komt …

Event of the year: Update uit Waverveen

Het is een spannende dag vandaag mensen, hier is door een talrijk nationaal en internationaal publiek weer een jaar lang naar uitgekeken.


De Tour de France start! 
Maar dat feit is slechts de aanleiding en een kleine bijzaak in het licht van een veel groter event:

De Update vanuit Waverveen! 
Jaja, we gaan weer beginnen. Vriendin, kind en stiefkinderen zijn weer even voor een kleine maand op een tweede plaats gezet, Taco staat volledig in dienst van NOS Studio Sport. En om te zorgen dat hij geen niet te overbruggen hiaat in zijn herinnering aan het thuisfront krijgt, zorg ik hier voor de komende weken weer dagelijks voor een überinteressant verslag. Meelezen mag uiteraard, maar lieve Taco: het is natuurlijk in beginsel voor jou. Daar gaan we...

Alvorens aan zaterdag te beginnen, wil ik nog even teruggrijpen op vrijdagavond. Zoals iedereen weet ben ik nooit een groot sportvrouw geweest. Ik vind iedere balsport een misdaad tegen de mensheid en aan lichamelijke inspanning heb ik …