Doorgaan naar hoofdcontent

Wat vermakelijk is de zondag toch!

Ik haat zondag. #maarecht.


Niet in de laatste plaats om wat zich op de weg begeeft. De term 'zondagrijders' is niet uit de lucht komen vallen, dat besef je direct wanneer je als normaal persoon op de door de geloofswaanzinnigen in ere gehouden rustdag deelneemt aan het verkeer. Toyota's, Nissans, Opels: alle seksloze auto's zijn onder de plaids uit de garages getrokken, de tweed hoedjes zijn van de kapstok gevist, de matching 'mantel' of (niet matching, maar even erg) Tenson om het aftakelende lichaam gehangen en 'gassen' maar. Dat gassen moet je dan vooral niet te flitsend interpreteren. G-krachten worden namelijk niet aangeboord op zondag. Bijna achteruit in de tijd tuffen gezinnen, stelletjes en oudjes om zich heen koekeloerend door Nederland heen. Ziedend, kan het mij maken, zo'n nagenoeg 360 graden roterende rimpelbek net iets boven de hoofdsteun uit. Zien ze daar een nou echt een bootje varen, terwijl er nog een beetje ijs ligt? Is dat misschien een door Natuurmonumenten aangelegd wandelpad? En staat daar nou echt een koe in de wei, zonder beschermende deken op? Zielug!!!

KIJK VOOR JE EN RIJ DOOR!!!

Daar waar je door de week wordt gehinderd door niet-hands-free-bellers, staat de zondag in het teken van de kletsers.  Lekker even bijbabbelen en het huwelijk op peil houden en dan vergeten het gaspedaal in te drukken: iets wat diezelfde types doordeweeks met vriendinnen tijdens het Nordic Walken doen. (Extra informatie: gisteren zag Floor een Nordic Walkster. "Kijk mam, die is blind!" Even wilde ik er tegen in gaan. Zeggen dat het een vorm van sport is, die je alleen doet als je ook knellende pantykousjes draagt en uierzalf op je gezicht smeert om de huid te hydrateren.  Maar toen liet ik haar in de waan. Voor sommige dingen moet je je kind behoeden. "Hartstikke blind", reageerde ik dan ook.)

Maar buiten de zondagrijders is vooral de gehele lamlegging van Nederland wat mij stoort. 95% van alles wat normaal open is, is dicht, waardoor heel Nederland zich in de open 5% begeeft. Want wij willen iets te doen hebben. Rijen dik, vanaf de snelweg, om Ikea in te komen en nog dikker om er met je nieuwe fotolijst, zak waxinelichtjes, gele batterijen en je hernia-in-de-hand-werkende-bureaustoel weer uit te komen. Half Amsterdam gillend van opwinding in de geitenboerderij waar voor iedere geit al snel 100 toeschouwers zijn. En de eenmaandelijkse zondagopeningen van winkelcentra zo crowded dat ik zomaar durf te beweren dat het de suïcideneiginggemiddelde met 50% doet stijgen.

Een nieuwe zondag, een nieuwe invulling te bedenken. De kinderen hebben op het park waar ik woon nog niet echt de anschluss weten te vinden die nodig is voor vermaak, dus mag ik met de oplossing komen. Er wonen hier wel kinderen, maar die verschuilen zich vooralsnog. Of ze zijn - want dat kenmerkt dit park ook - van gescheiden ouders en zitten op zondag bij 'de andere ouder'. Ik heb mijn hoop gevestigd op de zomer, of anders de toestroom naar de eilanden die nu op loopafstand zijn. Voor nu is het nog even doorbijten.

De ochtendinvulling bestond uit het bezoek van een stal in Aalsmeer waar iemand van mijn les een menwedstrijd reed met minipaardjes. Aanvullend zouden we de hond uitlaten het bos. Strak in het tijdschema vertrokken we en nadat ik minstens zes irritatiemomentjes door zondagsrijders had overwonnen, stuurde de TomTom mij de Ringvaart in. Geen brug te bekennen. Uiteraard koos ik toen van de twee opties (links of rechts) de verkeerde, waardoor we een klein half uur later dan gepland en via een vruchteloze tocht naar Schiphol Rijk nog net de laatste minuut race konden zien. Jammer joh. Dat eventjes buiten de auto had ons tot op het bot koud gemaakt, waardoor we besloten dat Jip de rambam kon krijgen. Niet dat hij dat erg vond. Die had na de veertien toevallen door alle paarden om hem heen toch meer aan een rustmoment met iets van valium.

"Kunnen we vliegtuigen spotten?"
Ach, we waren er nou toch. Misschien best leuk. We parkeerden de auto op het terrein bij MacDonalds en wachten vijf, zes minuten volstrekt vruchteloos. In de auto naast ons werd ook wat wanhopig naar de lucht gekeken, waar geen vliegtuig te ontdekken was. Aan hun gezichten te zien waren het zondagsrijders uit het Oosten: en dan ben je pas echt zuur. Wij zouden in een kwartiertje weer thuis zijn.
"Er komt er geen één hoor. Die baan is dicht", zette ik in om weg te komen. Ik wilde naar huis, de hond droppen en een broodje eten.
"Dat kan", antwoordde Wouter. Even bleef het stil. "Of ze hebben pauze...."
Ik vroeg me af of hij dit serieus meende. In stilte, want hardop zou een antwoord tot gevolg hebben, waar ik mij misschien kapot van zou schrikken.
Ondertussen had Floor haar handtas opengetrokken en een make-uparsenaal tevoorschijn getoverd. Ze smeerde zichzelf onder de glitters en vertelde er verhalen over. Wout keek mij aan met een smekende blik die iets zei als 'kunnen we haar niet verkopen?'.
"Iemand kauwgom? Heb ik ook in mijn tas zitten. En mam, als je Juicy Tube nodig hebt; mag je lenen hoor!"

We reden weg.
"Zullen we anders naar de geitenboerderij gaan?" Ik deed een nieuwe poging een leuke dag te regelen.
"Hoeft van mij niet hoor."
Dat was Floor, die inmiddels voor het grootste deel in haar gezicht lila was. 
Afrit geitenboerderij flitste aan ons voorbij en 10 seconden later gaf Wout een reactie.
"Ik vind de geitenboerderij wel leuk hoor..."
"TE LAAT!"

En zo reden we door.
"Zullen we vanmiddag naar de Muppets gaan?"
Daar werd unaniem enthousiast op gereageerd.
"Ik wil al heel lang naar de Mubbits!"
"MupPETS Floor. MUPPETS! En zo lang kun je die wens nog iet koesteren, die film draait pas sinds kort."
"Ik zeg toch Mubbits?"
"Ja, en dat is fout! Ze heten geen Mubbits, maar Muppets."
"Dat zeg ik toch?"
Zucht.

Zojuist ben ik een kleine 20 minuten bezig geweest met het online bestellen van de kaarten. Ik moet er niet aan denken dat ik daar sta en (want dat is mij dus al een keer overkomen) de kaarten op zijn. Of de films waar nog wel kaarten voor zijn te eng oor Floor, te kinderachtig voor Wout of alleen in het Engels zijn. Want dan houdt het op.
Alles ging fout. Het registreren, het bestellen, de kaarten waren op (probeert u er eens minder te bestellen - alsof dat een optie is) en toen had ik toch ineens drie kaarten besteld. Ik betaalde en stond op om mezelf te kalmeren met koffie.
"Ik weet niet of ik de Muppets wel zo leuk ga vinden..."
Dat was Wout, die we beter Niels Negatief hadden kunnen noemen.
"We kunnen ook weer gaan bowlen."
"Hey, ik heb net voor 25 euro en 25 cent drie bioscoopkaartjes geboekt: je GAAT ze maar leuk vinden, die pratende rotpoppen!"
"Ik zeg alleen maar dat ik het nog niet weet, mam. Dat is toch bij iedere film zo?"

Tot nu toe kwalificeert ieder aspect van de dag zich voor het ultieme zondaggevoel.

Floor heeft net haar make-up bijgewerkt (Wout: "Ga jij je nog zitten opmaken voor de Muppets?!?") en rent gekleed in niet meer dan twee rokjes (echt) door het huis. Wout doet er alles aan haar het leven zuur te maken, wat zojuist resulteerde in een oorverdovende jankbui en nu in een knallende ruzie. Leve de zondag, met als special treatment 'kinderen'.

Nou, ik ga Floor uit haar tenue van tutu's in iets normaals praten en dan gaan we naar de Mubbits. Fuck, nou zeg ik het ook al verkeerd. Dat krijg je ervan...
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bericht vanuit het oorlogsgebied

Ruzie. Ik weet dat ik het als kind te over met mijn broer heb gemaakt, maar daarover wil ik alleen maar zeggen: kijk naar 'm! Ik kon écht niet anders!


Maar Floor en Wout...daar begrijp ik de ruzies totaal niet van. Twee leuke kinderen, maar waarom is het in dit geval leuk + leuk = pure horror?

Ze lijken elkaar bij vlagen te haten. Maar dan ook echt te haten. Ik weet dat het niet zo is en ik weet ook dat het later allemaal wel weer rechttrekt en ze waarschijnlijk later met hun gezinnen samen gaan skiën en kerst vieren, maar de intensiteit van hun clashes doet anders vermoeden.

Oorlogen ken ik alleen uit geschiedenisboeken, van het journaal of door opa's overlevering, maar dat wat hier thuis gaande is, kan zo in het rijtje der grote veldslagen. Soms heb ik ook het gevoel dat ik de buitenwereld op de hoogte moet brengen als een soort oorlogscorrespondent. Dat ik dan Youtube gebruik om jullie kleine updates te geven van de verbale bombardementen en de rake klappen die worden uitge…

dewaard.web-log gaat verder als hestekst.blogspot

Alles heeft z'n grenzen, laat dat bij deze duidelijk zijn. Dat web-log een maand geleden zonder enige vorm van aan de gruwelijke waarheid grenzende aankondiging alle weblogs offline trok en ons bloggers in een vage sfeer van 'binnenkort meer' en 'we doen ons stinkende best' probeerde zoet te houden, heb ik even getrokken. Ik wil een op de helling verkerende organisatie echt wel even het voordeel van de twijfel geven. Het kan misgaan, overal. Ik bedoel: brand - dat kan overal uitbreken. Of je zal maar met je kantoortje gevestigd zijn geweest in het WTC ten tijde van 9/11. Dan ben je echt niet de week erna weer back in business. Nee, ik heb begrip voor bedrijfsproblematiek.
Maar kom op zeg. We vliegen naar de maan en we transplanteren een varkenshart in een aan aortavervetting lijdende giraf. We bedenken iets prachtigs als de iPhone of eigenlijk alles van Apple.  Kunnen we dan niet alles op alles zetten om binnen een paar dagen iedere met liefde getikte web-loglette…

Ik lijk op Mascha Kroko

"Jij lijkt op Mascha Kroko." Dat werd mij vanmorgen vroeg in bed gezegd, toen Belle en ik samen een poging deden tot het opnemen van een filmpje, waarbij mijn ochtendhoofd & kapsel vol in beeld kwamen. Paniek natuurlijk. Who the hell is Macha Kroko? Is zij een rolmodel? Een influencer? Een goede moeder? Een prinses? Is ze mooi? Heeft zij status? Moet ik blij zijn met het vergelijk? Marscha schijnt een tekenfilmfiguur te zijn uit een van Belles favoriete series, Boss Baby (door Belle consequent Big Boss Baby genoemd). Ik googelen natuurlijk. En dat is dus heel lastig, want als Belle de naam van de tekenfilm al niet eens vlekkeloos uitspreekt, dan zal Mascha Kroko ook wel een variant zijn op iets. We stuitten op de moeder van Boss Baby. Een zuur ogende vrouw met rood haar en een knot op haar hoofd. "Is ze dit? Is dit Mascha?" Ik merkte aan de manier waarop ik het vroeg - licht hysterisch - dat het mij meer deed dan zou moeten. Met iemand vergeleken worden is …